Wat is beter: afwassen met de hand of met de machine?

Foto via Unsplash

Na het eten even lekker soppen met het verstand op nul. Geloof het of niet, ik houd van afwassen met de hand. En als mensen zeggen: wat een gedoe zeg, heb je geen vaatwasser? Dan antwoord ik steevast met: nee, want met de hand afwassen is beter voor het milieu. Maar klopt dat eigenlijk wel? Vaatwasmachines worden immers steeds beter en efficiënter. Tijd om dit eens uit te zoeken.

Studies versus het echte leven

De Universiteit van Bonn rekende eens uit dat vaatwassers de helft van de energie, een zesde van het water en een boel minder zeep gebruiken in vergelijking met ‘handwasjes’. Maar - en dit is een grote maar - die studie ging ervanuit dat men bij het afwassen met de hand de kraan laat stromen. Dat doen ze misschien in het buitenland, maar wij Nederlanders gaan vaker (80% van ons volgens dit onderzoek ) voor een teiltje met sop.

Waterverbruik

Hoe zit het met die vaatwasmachines? Volgens de Consumentenbond gebruikt een moderne vaatwasser zo’n 13 liter water per beurt. Daarbij wordt gemiddeld 1,06 kWh aan energie verbruikt. In een afwasteiltje past gemiddeld 6 tot 11 liter water. Op dat gebied lijkt de handwas het te winnen, maar voor een goed sopje moet het water natuurlijk even doorstromen om warm te worden. En: voorspoelen is bij een handwas ook geen overbodige luxe, terwijl dit bij een vaatwasser niet hoeft en zelfs afgeraden wordt.


Als je dan weet dat er gemiddeld 7 liter water per minuut uit een kraan stroomt, kom je qua waterverbruik toch al snel boven de 13 liter die de vaatwasser verbruikt. Hoewel Kassa Groen dan weer stelt dat het verbruik van water bij een vaatwas en handafwas ‘ongeveer gelijk’ is.

Energieverbruik

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld per afwasbeurt bijna 2 keer zoveel energie als een handwas, volgens Milieu Centraal . De reden is dat de afwasmachine het water continu op temperatuur houdt. Voor een gemiddeld wasprogramma is dat 1,5 uur. Heeft jouw vaatwasser een ecoprogramma, dan bespaar je wel een kwart van dat stroomverbruik. Daarnaast passen in een vaatwasmachine passen meer borden, pannen, bestek, enzovoort. Als je een beetje handig bent met inruimen en je zet ‘m pas aan als hij goed vol zit, dan jaag je er voor die kosten in ieder geval een hoop vuile vaat doorheen.

Wat is goedkoper?

De Consumentenbond berekende ook hoeveel het kost om een vaatwasprogramma te draaien. Hun conclusie: gemiddeld 22 cent voor het hoofdprogramma. Dat lijkt niet veel, maar het telt wel op. Als je voor het ecoprogramma op je machine kiest, bespaar je zo’n 20 euro per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. Draai je de vaatwasser dan ook nog eens ‘s nachts (en je hebt een nachttarief voor je energie), dan ben je behoorlijk zuinig bezig.


Toch versla je er de handwas niet mee. Ouderwets afwassen met de hand en een sopje is alsnog voordeliger, omdat het minder energie kost. Gebruik je een bescheiden hoeveelheid afwasmiddel en spoel je voor terwijl het water opwarmt, dan scheelt dat ook nog eens flink.

Conclusie

Als je de afwas met de hand en een teiltje doet (en de kraan niet onnodig laat stromen!), is dit iets beter voor het milieu en voor je portemonnee. Dat zit hem vooral in het energieverbruik, want de moderne vaatwassers verbruiken een stuk minder water dan voorheen.


Kortom: als je het gemak van een vaatwasser fijn vindt, dan is het geen milieuramp om die gewoon te gebruiken. Kies bij voorkeur wel voor het ecoprogramma en laat de machine pas draaien als hij helemaal vol zit. En vergeet niet dat voorspoelen dus absoluut niet nodig is. Doe je de vaat liever met de hand? Zolang je het water niet laat stromen tijdens het afwassen en je niet te heet voorspoelt, ben je prima bezig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
nooitGeweten