Wat is biodiversiteit en hoe kun jij eraan bijdragen?

Foto via Unsplash

Biodiversiteit is van onschatbare waarde. Het houdt de natuur in balans en ook wij mensen zijn ervan afhankelijk. Helaas neemt de biodiversiteit op onze aarde steeds verder af. Dat is heel zorgelijk. Kun jij iets doen om te helpen?

Biodiversiteit betekent dat er een grote verscheidenheid aan levensvormen op onze aardbol zijn. Dus niet alleen maar cactussen of tulpen, maar vele soorten planten en bloemen. En niet alleen maar wespen, maar allerlei verschillende insecten. Elk dier en iedere bloem, plant en bacterie voegt iets toe, waardoor de natuur in balans blijft. Zo eten vleermuizen een deel van de muggen op, waardoor wij als mensen daar minder last van hebben. En bomen geven ons extra zuurstof, door koolstofdioxide en zonlicht om te zetten in zuurstof.

Afname van biodiversiteit

Dankzij de miljoenen soorten dieren en planten houdt de natuur zichzelf al eeuwenlang in evenwicht. Maar door de invloed van de mens dreigt de balans zoek te raken. Neem bijvoorbeeld het massale kappen van regenwouden of de menselijke overbevolking. Steeds meer dieren en planten zien hierdoor hun leefruimte verdwijnen en worden met uitsterving bedreigd. Van de ruim 8.300 bekende diersoorten is 8 procent uitgestorven en maar liefst 22 procent de uitsterving nabij.

Vergaande gevolgen

De gevolgen van minder biodiversiteit gaan nog veel verder. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen bijvoorbeeld voort uit de natuur. Biodiversiteit is onmisbaar voor een stabiel klimaat en vruchtbare grond waarop we voedsel kunnen verbouwen. Natuurlijke grondstoffen voor het maken van kleding en het bouwen van huizen? Die hebben we aan biodiversiteit te danken. Ook voor onze mentale gezondheid is een groene omgeving belangrijk: daarin we voelen ons beter en zijn we productiever .

Dit kun jij doen

De afname van biodiversiteit is een enorm probleem dat je niet in je eentje kunt veranderen. Maar met kleine acties kun je wél een handje helpen:


  • Kies voor biologische groenten en fruit. Daarvoor zijn geen pesticiden gebruikt bij de teelt, waar veel bijen en insecten door sterven.
  • Zin in vis? Kies voor een duurzaam gevangen soort, die je herkent aan het MSC-keurmerk .


  • Leg een wilde bloementuin aan. Zonder wilde bloemen geen insecten en zonder insecten geen vogels.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
ontdek
nooitGeweten