Wildplukken in de winter: deze eetbare planten zijn nu te vinden

Foto via Unsplash

Wandel je graag in de natuur? Dat kan ook prima in de winter. En als je dan toch onderweg bent, kun je meteen wat gaan wildplukken. Eh… groeit er dan nog wel wat? Jazeker. Best veel zelfs. Brandnetel, rozenbottel, paardenbloem: ook in de wintermaanden is er allerlei eetbaars te vinden.

5x eetbare planten in de winter

Als je goed kijkt, is er in de winterperiode nog van alles te vinden ‘in het wild’. Vaak vind je zelfs gewoon op straat of misschien wel in je eigen tuin verschillende eetbare planten. Wil je de ingrediënten voor een verse salade of homemade thee eens helemaal zelf bij elkaar sprokkelen, dan kom je met deze 5 eetbare planten een heel eind:

Paardenbloem

Waar te vinden: in de berm, langs wegen en paden, maar ook op andere plekken waar gras groeit (zoals in je eigen achtertuin).


Toepassing: jonge blaadjes kun je door een salade doen of koken als groente. Tip: blancheer ze voor gebruik, de bladeren zijn rauw namelijk nogal bitter. Ook de wortels van de paardenbloem kun je eten. Je moet ze eerst even schillen en dan koken. Van zowel de bladeren als wortels kun je ook thee zetten.

Rozenbottel

Waar te vinden: in de duinen, langs zandweggetjes in bossen, in plantsoenen en groenstroken. En misschien staat er wel eentje in de tuin van je buren.


Toepassing: de meeste soorten zijn eetbaar en de rozenbottel is een ware vitaminebom. De rimpelroos, alias Japanse roos, heeft de meest geurige bloemen en dikste rozenbottels en is daardoor heel geschikt om jam of siroop van te maken. Tip: droog ontpitte bottels in de oven op zo’n 50 graden. Lekker voor in muesli of om er friszure thee van te trekken.

Brandnetel

Waar te vinden: in de berm, langs wegen en (fiets)paden, in het bos en langs bosranden. En soms gewoon, al dan niet gewenst, in je eigen voor- of achtertuin.


Toepassing: in de winter gebruik je alleen de wortels van de brandnetel. Die moet je dus even uitgraven dan. Goed schoonmaken en dan koken of in een soep verwerken.

Smalle weegbree

Waar te vinden: dit veel voorkomende plantje groeit onder andere langs oevers, bij ruderale gronden (kort gezegd: tussen puin groeiend en met een bodem die rijk is aan voedingsstoffen, zoals industrieterreinen en de randen van trottoirs), op akkers en in omgewerkte grond.


Toepassing: heel jonge blaadjes kun je rauw eten, op een boterham bijvoorbeeld. De smaak is wat aards. Ongekookt is smalle weegbree ook smaakvol als groente, in salades en soepen en lekker om siroop of thee van te maken. Oudere bladeren zijn wat bitter en lastiger te bereiden. Tip: verwijder de vezels eerst - ofwel: haal het blad tussen de nerven vandaan - en kook ze voor gebruik, zodat de sterke en bittere smaak wat afneemt.

Aziatische veldkers

Waar te vinden: je vindt Aziatische veldkers vooral in steden. Deze winterbloeier kan van september tot april bloeien.


Toepassing: de pittige smaak van de bladeren en bloemen van de Aziatische veldkers is vergelijkbaar met tuinkers. Gebruik ze (rauw) als smaakversterker door salades, als garnering, op brood, in een stamppot of door kruidenboter. Je kunt er ook een smoothie of pesto van maken of thee van trekken. Droog de bladeren als je ze niet meteen wilt gebruiken. Good to know : het blad van de plant is het lekkerst als er nog geen of weinig bloemetjes zijn.

Wildpluktips van een pro

Ga je voor het eerst wildplukken? Met de tips van wildplukgids Marin ben je goed voorbereid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
gewoonLekker
menu