Woning isoleren? Dit zijn je opties

Eigen foto

In de winter lekker warm, op hete zomerdagen aangenaam koel. In een goed geïsoleerde woning heb je altijd een fijn leefklimaat. Daarnaast is isoleren ook nog eens voordelig voor je portemonnee en het milieu. Maar hoe kies je nu het beste materiaal met – als het even kan – de laagste milieu-impact? Wij zochten het voor je uit.

Weinig milieu-impact

Ga je het dak, de muren of je vloer isoleren? Iedere toepassing vraagt om een ander soort isolatiemateriaal. Welke je ook kiest, bijna alle isolatiematerialen hebben weinig impact op het milieu. Maar ieder materiaal heeft wel zijn eigen voor- en nadelen wat betreft milieubelasting. Denk hierbij aan broeikasgasuitstoot, landgebruik, vermesting, verzuring en gifstoffen.


Dus: wat is dan de beste optie? Volgens Milieu Centraal is dit de voorkeursvolgorde:

 • Steenwol, glaswol, gerecycled katoen, EPS, biofoam en thermosheets en thermoskussens van warmtereflecterende folie.


 • XPS, PIR, PUR (zonder HFK’s*), resolschuim, cellulose, cellenbeton en houtvezelisolatieplaten en -dekens.


 • Vlasplaten en -dekens, kurkplaten, cellulair glas.


 • Afraders: gespoten PUR voor vloerisolatie met HFK’s als blaasmiddel en schapenwol.


* HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2. Daarom zijn ze per 2023 verboden voor gespoten vloerisolatie. (bron: Milieu Centraal)

Toch PUR gebruiken voor vloerisolatie?

Kies dan de milieuvriendelijkere variant met HFO’s of water als blaasmiddel. HFO’s hebben een minder krachtig broeikaseffect. Vergeleken met andere materialen voor vloerisolatie is de klimaatbelasting van PUR met HFO’s dus vrij laag. Good to know : veel isolatiebedrijven werken al met PUR-schuim met HFO’s of water.

Fabel: natuurlijke isolatie materialen zijn milieuvriendelijker

Niet per se. Neem schapenwol, een natuurlijk materiaal. Maar wel eentje met een vrij grote milieu-impact. Zo veroorzaakt schapenwol een veel hogere uitstoot van broeikasgassen dan bijvoorbeeld, steen- of glaswol. Schapenmest zorgt voor meer stikstof in de bodem, wat slecht is voor de biodiversiteit en in de schapenvacht wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte. Ook de natuurlijke materialen vlas en kurk scoren minder dan gemiddeld.

3 x voordelen van goed isoleren

Waarom is het isoleren van je woning nou ook alweer zo’n goed idee? De voordelen op een rijtje:

 • Milieuvriendelijk

  De productie van isolatiematerialen zorgt voor een bepaalde milieu-impact. Maar daar staat tegenover dat je met goede woningisolatie zoveel energie bespaart, dat je die impact in minder dan 2 jaar hebt terugverdiend. Oftewel: je kunt de milieubelasting wegstrepen tegen de milieuwinst die je maakt met goed isoleren.


 • Voordelig

  Het duurt soms even, maar een investering in goede isolatie verdien je terug. Dat voordeel kan zomaar oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. Daarnaast hebben de meeste isolatiematerialen (mits correct toegepast) een verwachte levensduur van 75 tot 100 jaar. Dat betekent dat je niet snel hoeft te vervangen en dus, wederom ‘winst’.

 • Meer wooncomfort

  Goed isoleren (en ventileren) zorgt voor een optimaal leefklimaat. Je hebt minder vocht in huis (beter voor je gezondheid), altijd de juiste temperatuur en verliest geen onnodige energie via het dak of tochtgaten, om maar wat te noemen. Al met al: goede woningisolatie zorgt voor meer wooncomfort.

Tip: kies een hoge isolatiewaarde

Kies bij de aanschaf van isolatiemateriaal voor een hoge isolatiewaarde. Als voorbeeld: voor de vloer is dat minstens Rc = 3,5 en voor het dak Rc = 6. Dit zijn de waardes volgens de standaard voor nieuwe huizen. Als je die aanhoudt, maak je al een hele stap richting het verduurzamen van je woning.

Subsidies voor woningisolatie

Van plan je huis te isoleren? Als huiseigenaar kun je hier subsidie of een energielening voor aanvragen.

Wil je nog meer energie besparen, check dan ook onze 10 tips voor een energiezuiniger huis .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok