Zelf groenten en fruit kweken uit zaden en pitten

Foto via Shutterstock

Citroenen, grapefruits, avocado’s, mango’s, tomaten, paprika’s, appels en nog veel meer. Allemaal groenten en fruit waarmee je zelf nieuwe planten kunt kweken uit de zaden en pitten. Verwacht niet gelijk een enorme boom vol vruchten, want dat kan soms jaren duren. Wél levert het je een mooi plantje op voor in huis of in de tuin. En dat je deze plant zelf hebt gekweekt, maakt hem extra bijzonder. Groene vingers hoef je er niet voor te hebben. Met een beetje geduld, aandacht en de volgende tips, kom je een heel eind.

Stap 1: schoonmaken

Verwijder allereerst de pitten of zaden uit het fruit of de groente die je gebruikt. Bij een citroen, appel of peer wip je de pitjes er makkelijk uit, bij een avocado of mango kost dit vaak iets meer moeite. Spoel vervolgens de pitten en zaden af en dep ze droog, zodat er geen vruchtvlees meer aan kleeft.


Om veel pitten zit een stevig beschermlaagje die je er nog even af moet halen. Anders kost het een kiemplantje te veel moeite om door de pit heen te breken. Bij een citroenpit gaat dit het makkelijkst met je nagels, bij een avocado en mango kun je beter een mesje gebruiken om het buitenste laagje eraf te pellen.

Stap 2: ontkiemen

Je zaden en pitjes zijn schoon en klaar voor de volgende stap: ontkiemen. Ontkiemen is het proces waarbij de huid van een zaad of pit openbreekt en er een kiemplantje of wortel uit groeit. Dit is het begin van een plant. Er is een aantal verschillende methoden om zaden en pitten te laten ontkiemen.

loading

De pitten van citroenen, mandarijnen en andere citrusvruchten kun je het beste op een vochtig keukenpapiertje leggen. Vouw het papier dubbel, zodat de pitten volledig verpakt zijn. Leg het pakketje vervolgens in een plastic bakje en doe de deksel erop. Handig om de datum er even op te zetten, vooral wanneer je meerdere bakjes gebruikt. Zet het bakje vervolgens op een warme plek, bijvoorbeeld in het gootsteenkastje of in de vensterbank. Wanneer je na zo’n 10 dagen het bakje opent, zijn de pitten als het goed is ontkiemd: er steken kleine, groene sprietjes uit. Een avocadopit vraagt om een andere aanpak , die iets meer geduld vereist.

loading

Sommige zaden en pitten hebben een langere rustperiode nodig, in juist een koudere temperatuur, om te kunnen ontkiemen. De pitjes in een appel zijn hiervan een voorbeeld. Leg deze minimaal 4 weken in een bakje met een vochtig laagje zand in de koelkast. Hierna zijn de appelpitten klaar om in de aarde te worden gestopt.

Stap 3: in de aarde planten

Zodra de pitten en zaden zijn ontkiemd, kun je ze in de aarde planten. Neem een plantenpot en vul deze met biologische potgrond of aarde uit je eigen tuin, die je vochtig maakt met water. Maak kleine kuiltjes in de aarde, leg daar voorzichtig de ontkiemde zaden in en bedek ze weer met aarde. Zorg dat de grond in de komende weken en maanden altijd vochtig blijft door voldoende (maar niet te veel!) water te geven. Heb je je aan een avocadopit gewaagd en groeit hij in een glas water? Plant deze dan in de aarde wanneer de wortels ongeveer 5 centimeter zijn.

loading

Het verschilt per pit of zaad hoe lang hij nodig heeft om verder uit te groeien en boven de aarde uitsteekt, dit varieert van enkele dagen tot maanden. Even afwachten dus, maar voor je het weet heb je er een groene plant bij. En dan ook nog zelfgekweekt uit die kleine pitjes en zaden. Bijzonder toch?

menu