Zo maak je je collega’s bewust(er)

Maak je collega's bewuster Foto: Unsplash

Pakken al je collega’s de auto naar het werk en printen ze onnodig veel? Laten ze hun computer de hele nacht op standby staan en is er geen enkele plant op kantoor te vinden? Met deze tips maak je jouw collega’s binnen no time bewust. Voor je het weet drinkt iedereen fairtrade koffie uit zijn eigen mok.

Zorgen over de opwarming van de aarde

Voor de meeste mensen is duurzaamheid al lang geen ver-van-mijn-bed-show meer. Maar liefst 58 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een recent onderzoek (uit 2019) van demografisch instituut NIDI. In 2009 was dit nog maar 35 procent.


Help collega’s op weg

Let je zelf thuis goed op het verbruik van je energie of heb je een zero waste badkamer ? Dan kan het frusterend zijn wanneer ze op kantoor (nog) niet zo bewust bezig zijn. Met onderstaande tips kun je je collega’s op weg helpen:


Geef concrete voorbeelden

Maak duidelijk dat je met simpele stappen iets kunt doen en reik concrete voorbeelden aan. Denk aan energiebesparing, fairtrade koffie drinken of met de fiets in plaats van de auto naar het werk gaan. Zo laat je zien wat bewust(er) leven inhoudt en dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn.


Zet het op de agenda

Praat regelmatig met je collega’s over het belang van duurzaamheid. Maak er een vast agendapunt tijdens het teamoverleg. Deel een berichtje op intranet over het fietsplan en waarom jij daar gebruik van maakt. Of geef tips om energie te besparen in een interne mailing.


Informeer en inspireer

Nodig een bedrijf uit om te vertellen hoe zij met duurzaamheid omgaan. Nodig de koffieleverancier uit om te vertellen waarom de fairtrade koffie in jullie automaat zo goed is. Inspirerende verhalen zorgen er ook voor dat het thema meer gaat leven.


Stimuleer participatie

Duurzaam werken doe je samen. Alleen als je collega’s ook minder printen en het afval scheiden , heeft het effect. Hoe kun je de hele organisatie laten meedoen? Start bijvoorbeeld een werkgroep (met medewerkers van verschillende afdelingen) die over de duurzame veranderingen gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
werk
zoDusOok
trending