Zo maak je online thuiswerken veiliger

Foto via Unsplash

Lekker thuis aan het werk? Je bent je er vast niet altijd van bewust, maar bij thuiswerken ligt een gevaar op de loer: door het vele online zijn, ben je een makkelijkere prooi voor hackers en fraudeurs. Zij kunnen, bijvoorbeeld, je wifi-netwerk binnendringen, meeluisteren met je videovergadering of proberen persoonsgegevens van je af te troggelen.

Hoe je dat kunt voorkomen? We vroegen Sander Veen van CyberSafety4U om advies. Met zijn 5 tips zul je in een paar simpele stappen al een stuk veiliger thuiswerken.

1. Geef je wifi-netwerk een nieuwe naam

Heb je de naam en het wachtwoord van je wifi-netwerk wel eens veranderd? Dan ben je een makkelijke prooi. Er bestaan namelijk websites waar hackers de standaardinstellingen van routers van bekende aanbieders kunnen vinden. Staat die van jou daar tussen, dan zit iemand zo op je draadloze netwerk. Het is dan een koud kunstje om mee te kijken met wat je doet, bijvoorbeeld wanneer je inlogt bij je bank.


Vergeet daarom niet om de naam en het wachtwoord van je internetverbinding thuis eens in de zoveel tijd te wijzigen. Je maakt het hackers nog moeilijker wanneer je een wachtwoord kiest van minimaal 12 tekens lang; eentje met kleine- en hoofdletters, cijfers en leestekens.

2. Beveilig videobellen met een wachtwoord

Ondanks dat je thuiswerkt, kun je dankzij moderne technologie toch met elkaar vergaderen. Streamingdiensten zoals Zoom en Jitsi maken videobellen heel makkelijk. Ideaal. Dat vinden hackers ook. Doordat lang niet alle videobellers hun meeting voorzien van een wachtwoord, kan iedereen met de juiste URL inloggen en meeluisteren. Je ziet dan opeens een onbekende gebruiker tijdens de digitale vergadering, die zijn camera en microfoon uit heeft staan. Dan is bedrijfsgevoelige informatie zo uitgelekt. Oftewel: beveilig je online vergadering met een wachtwoord.

3. Raak niet in paniek

Je hebt er vast wel eens eentje gehad; een nep-sms of valse e-mail met een waarschuwing of spoedmelding. Bijvoorbeeld dat je bankpas morgen verloopt of je Netflix-abonnement per direct stopt, tenzij je nú je persoonsgegevens via een link controleert, bijwerkt of aanvult. ,,Deze zogeheten phishing -berichten spelen in op emotie”, vertelt Sander. ,,Wanneer je logisch nadenkt, vanuit je ratio, dan handel je vaak anders dan wanneer je in de emotie schiet. Doordat je schrikt van het bericht ben je eerder geneigd om op de link te klikken; precies wat de oplichters willen. Haal daarom eerst altijd even rustig adem en tel tot tien.”

4. Let op verdachte dingen

Neem altijd even de tijd om een eventueel nepbericht goed te bekijken. Komt de bedrijfsnaam in het e-mailadres wel overeen met die van de afzender? Zit er een zip- of rar-bestand in de bijlage? Ziet de mail er anders uit dan eerdere mails van hetzelfde bedrijf? Dit zijn dingen waaraan je een phishing-bericht kunt herkennen.


Niet alleen bij verdachte mails of sms’jes, maar ook bij telefoontjes is extra controle van belang. Sander: ,,Soms doen fraudeurs zich voor als iemand van de IT-afdeling van je bedrijf. Ze zeggen dan dat er iets misgaat doordat je thuiswerkt. Door een app of programma te installeren, krijgen ze toegang tot je laptop en kunnen ze het zogenaamd voor je oplossen.” Wat je dan het beste kunt doen? ,,Vraag naar de naam van de beller en zeg dat je straks terugbelt. Zoek eerst contact met je werkgever om navraag te doen. Je merkt dan vaak al uit iemands reactie of het niet klopt. De beller gaat dan bijvoorbeeld druk uitoefenen of wordt agressiever. Dan weet je dat het foute boel is.”

5. Maak externe back-ups

Zorg dat je van belangrijke gegevens een back-up maakt op je computer. Mocht er toch iets misgaan, dan is niet alles verloren. Je kunt hier een externe harde schijf voor gebruiken. Vergeet dan niet om de usb-kabel uit je computer te halen en ergens weg te leggen, omdat een hacker er anders alsnog bij kan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
nooitGeweten
menu