Zo zorg je (milieu)bewust voor je huisdieren: 6 tips

Trouwe viervoeter. Foto: Unsplash

Volgens MilieuCentraal telt Nederland zo’n 35 miljoen huisdieren. Samen zijn die beestjes goed voor 1% van de klimaatimpact van onze huishoudens. Net als jij heeft dus ook je hond, kat, of knaagdier een ecologische voetafdruk. De duurzaamste optie: geen huisdier. Maar ja, zo’n beestje in huis is wél gezellig. En als je er al eentje hebt, heb je sowieso niets aan dat advies.

Met deze tips passen Fikkie, Poes en Flappie prima in een bewust huishouden:


1. Een dier heb je niet voor even

Weersta de verleiding om spontaan een kitten, pup of ander dier in huis te nemen ‘omdat de buren toevallig een nestje hebben’. De zorg voor een huisdier kost tijd en geld, vaak meer dan je van tevoren denkt. Een kat kan bijvoorbeeld zomaar tien jaar oud worden. En behalve vaccinaties heeft een dier soms ook veel duurdere medische zorg nodig. Denk vooraf dus heel goed na of je die verantwoordelijkheid en zorg (nu, maar ook over een paar jaar) echt wel op je wilt nemen.


2. Red een asieldier

Babydieren zien eruit om op te vreten, maar met een beetje pech vinden zij datzelfde van jouw bank, gordijnen en schoenen. Bovendien zijn er duizenden volwassen dieren die nog een fijn thuis zoeken. Ga niet direct naar een fokker, maar kijk in het asiel of informeer bij andere stichtingen die dieren opvangen. Vaak houden die er ook een proefperiode op na: zo kun je testen of jullie wel echt een goede match zijn.


3. Kies voor tweedehands spullen

Een bench voor de hond, krabpaal voor de kat, konijnenren, wandelriemen, speeltjes: kijk bij de kringloopwinkel of speur op Marktplaats naar tweedehands spullen die nog prima een ronde mee kunnen.


4. Dit doe je met afval

Hondendrollen raap je op en gooi je in een zakje (niet zo duurzaam, wel hygiënisch) bij het restafval. Ook kattenbakkorrels (inclusief kleine en grote boodschap) horen bij het restafval. Ontworm honden en katten trouwens regelmatig, want wormen in hun ontlasting kunnen een risico opleveren voor de gezondheid van mensen. De uitwerpselen van je hond of kat gebruiken als mest op je groentetuin lijkt misschien heel ecologisch verantwoord, maar is dus geen goed plan. Mest van je kleine knager mag wel op de composthoop of in de GFT-bak.


5. Brokken zijn beter

Knaagdieren eten plantaardig en zijn daardoor een stuk milieuvriendelijker dan honden en katten. Honden- en kattenbrokken zijn dan weer langer houdbaar en hebben minder milieu-impact dan vlees of vis uit een blikje. Vers vlees en verse vis hebben de grootste milieu-impact en zijn bovendien nergens voor nodig. De beste keus is (biologisch) droogvoer met een duurzaam keurmerk.


6. Koop groot in

Schaf niet telkens kleine verpakkingen voer en andere benodigdheden (zoals kattenbakvulling, stro of hooi) aan, maar kies voor grotere verpakkingen. Dat scheelt verpakkingsmateriaal en is meestal ook nog eens goedkoper.

menu