Zonneboiler: warm water van de zon

Foto via Unsplash

Wil je besparen op je gasverbruik, of zelfs helemaal van het gas af? Een van de opties die je hebt is het aanschaffen van een zonneboiler. Die gebruikt de energie van de zon om het water voor je badkamer en keuken te verwarmen. Een klimaatvriendelijke keuze, want bij verwarming van water door een zonneboiler komt geen CO2-uitstoot vrij. En nog fijn voor je portemonnee ook. Afhankelijk van onder andere je gezinssamenstelling kun je met een zonneboiler per jaar ongeveer de helft van de energiekosten voor warm water besparen.

Zo werkt een zonneboiler

Heel versimpeld: een zonnecollector op het dak vangt het zonlicht op. De opgevangen zonne-energie verwarmt de vloeistof in een buizenstelsel. Het buizenstelsel transporteert de warmte vervolgens naar het voorraadvat met kraanwater, zodat jij warm water hebt om bijvoorbeeld te douchen en af te wassen.

Zomer versus winter

Tijdens de zonnige en vaak warmere zomermaanden zorgt de zonneboiler voor al, of bijna al het warme water dat je nodig hebt. Maar je wilt natuurlijk in de winter niet onder een koude douche komen te staan. Je kunt het voorraadvat daarom aansluiten op een cv- of hr-ketel. Die verwarmt het water als de zon dat niet kan doen. Een vereiste daarvoor is wel dat je ketel voorzien is van het keurmerk Gaskeur-NZ.


Nog duurzamer is het om je zonneboiler te combineren met een warmtepomp. Dan bespaar je niet alleen op gasverbruik voor het verwarmen van je water, maar ook voor het verwarmen van je huis.

Hulp van een expert

Eerlijk is eerlijk: er komt wel het een en ander kijken bij de aanschaf van een zonneboiler. Er zijn verschillende typen zonneboilers verkrijgbaar, de grootte van het voorraadvat is afhankelijk van de grootte van je huishouden, niet iedereen doucht even vaak en lang, enzovoorts. Ook het installeren ervan is niet 1-2-3 gedaan. Roep dus de hulp in van een vakman voor deskundig advies en correcte installatie. Dan weet je zeker dat je een goede investering doet.

Is jouw huis geschikt voor een zonneboiler?

Om een zonneboiler te kunnen gebruiken, heb je op je dak zo’n 2 tot 4 vierkante meter ruimte nodig voor het plaatsen van de zonnecollector. Let op dat dit geen schaduwplek is, want het is juist de bedoeling dat de collector veel zon vangt. De beste plaats voor de zonnecollector is op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Daarnaast moet er bij de cv-ketel ruimte zijn voor het plaatsen van een voorraadvat. Dit vat is 50 cm in doorsnee en 1 meter lang. Het kan zowel liggend als staand geplaatst worden.

Subsidie voor je zonneboiler

De overheid wil graag dat meer huishoudens overstappen op duurzame warmte. Voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen is er de zogenaamde ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je daarmee een deel van je investering terugvragen. Heb je plannen voor andere energiebesparende maatregelen? Ontdek dan in dit artikel welke subsidies er allemaal zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok
menu