Zonnepanelen op bedrijfsdaken: dit zijn de voordelen

Foto: Pixabay

Wekt jouw bedrijf, of het bedrijf waar je werkt, al zonne-energie op? Helaas hebben nog maar weinig bedrijfspanden in Nederland zonnepanelen op hun daken, terwijl ze er meestal heel geschikt voor zijn. En het levert zowel de bedrijven zelf als heel Nederland veel op.

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat we in 2030 49% minder CO2 moeten uitstoten dan we in 1990 deden. Dat vraagt om een enorme energietransitie , waarvoor we zoveel mogelijk overstappen op duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie en aardwarmte. Bedrijfspanden kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Dakoppervlak gebruiken voor zonne-energie

We hebben in Nederland ruim 140.000 bedrijfspanden met een dakoppervlak groter dan 1.000 m2. Samen hebben deze daken een oppervlakte van bijna 37.000 hectare. Niet al deze daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar zelfs als we 30% van dit gezamenlijke dakoppervlak voorzien van zonnepanelen, is dat al voldoende om bijna de helft van alle huishoudens in Nederland te voorzien van duurzame elektriciteit. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Over Morgen . Dat zou ons al een stuk dichter bij het halen van de klimaatdoelen brengen.

Zonnepanelen in Groningen en Friesland

Over Morgen heeft voor iedere gemeente in Nederland in kaart gebracht hoeveel beschikbaar dakoppervlak al is gebruikt voor zonne-energie. Hieruit blijkt dat nog maar 6,5% van daken is voorzien van zonnepanelen. In de provincie Groningen is dat in de meeste gemeenten zelfs minder dan 5%. Friesland doet het iets beter. Daar is 10 tot 15% van het dakoppervlak bedekt met zonnepanelen.

De voordelen voor bedrijven

Behalve dat ze beter voor het milieu zijn, hebben zonnepanelen meer voordelen. Zo zorgen ze voor een lagere energierekening en verhogen ze de waarde van het bedrijfspand. Daarnaast helpt overgaan naar zonne-energie bedrijven om te voldoen aan de eisen van de overheid rondom energiebesparende maatregelen .

Regelingen voor ondernemers

Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers, die de aanschaf van zonnepanelen extra interessant maken. Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je als bedrijf bijvoorbeeld bovenop de gebruikelijke afschrijving, 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert een gemiddeld belastingvoordeel van 11% op. Milieu Centraal heeft alle regelingen voor ondernemers overzichtelijk op een rij gezet.

Dak geschikt voor zonnepanelen?

Belangrijk is om eerst goed uit te zoeken of het dak van jouw bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen, zowel qua draagkracht als qua zoninstraling. Met behulp van de Zonnekaart kun je dit uitzoeken.

Hulp van de Fossylfry Fryslân

Ben je een Friese ondernemer en heb je een bedrijfspand met een ‘leeg’ dak van minstens 1.000 vierkante meter? Of wil je je baas overtuigen van het nut van zonnepanelen? De Freonen fan Fossylfry Fryslân helpen je gratis en onafhankelijk bij je subsidieaanvraag en de eerste stappen voor het aanleggen van zonnepanelen op je bedrijfsdak. Kijk op de website van Fossylfrij Fryslân voor meer informatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
zoDusOok
menu