DvhN Focus: Sneeuwblind van honderden foto's, filmpjes en verhalen over de winter van '79

Verslaggever Maaike Trimbach vertelt over de sneeuwwinter van 1978/1979

Het was een van de koudste en sneeuwrijkste winters sinds jaren. De apotheose was een enorme sneeuwstorm op  14 februari 1979. Dat is donderdag precies 40 jaar geleden. Drenthe, Groningen en Friesland werden van de rest van de buitenwereld afgesloten. Letterlijk.

Omdat we benieuwd waren naar verhalen uit die tijd, deden we een oproepje in de krant. Het leverde een lawine aan foto's, verhalen en filmpjes op, om maar even in de terminologie te blijven. De winter van 1978/1979 was er duidelijk een om nooit te vergeten.

Sommige dorpen waren alleen per helikopter bereikbaar. Mensen stuurden verhalen over hoogzwangere vrouwen die met hulp van een shovel het ziekenhuis bereikten om te bevallen.

Bruiloften die niet konden doorgaan omdat het bruidspaar het gemeentehuis niet kon bereiken. Mensen die een baan in de Randstad misliepen, omdat ze niet konden komen solliciteren en de werkgever in Amsterdam dat niet geloofde.

Er werden militairen ingezet om treinen uit te graven, de rijkspolitie maakte overuren om automobilisten uit hun ingesneeuwde auto te bevrijden.

Meer dan tweehonderd foto's

Wij, verslaggevers Frank von Hebel en Maaike Trimbach, baanden ons de afgelopen twee weken manmoedig een weg door meer dan tweehonderd foto's, tientallen verhalen en ambachtelijk gemaakte filmpjes. Bovendien doken we in archieven en interviewden we betrokkenen.

Eerlijk gezegd, het duizelde ons soms wel een beetje. Maar wat is het een mooi project geworden. Zaterdag is een selectie van de mooiste verhalen en foto's op zes pagina's te lezen in de weekendbijlage van Dagblad van het Noorden. En online presenteren we van zaterdag t/m donderdag 14 februari (als het precies veertig jaar geleden is dat de sneeuwstorm woedde) zes speciale afleveringen met (bijna) alle foto's, video's en de mooiste verhalen.

DvhhN Focus

Verslaggevers van Dagblad van het Noorden laten in DvhN Focus hun licht schijnen over nieuwsontwikkelingen in het Noorden. Ze gaan in op achtergronden, vertellen over hun werkwijze of geven een inkijkje in de totstandkoming van hun verhalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.